SLEVA 10 % NA VYBRANÉ PRODUKTY S KÓDEM: PODZIM

Diagnóza a léčba alergií u psů

V tomto článku si pojďme přiblížit možnosti diagnózy a léčby alergií u pejsků a co můžeme očekávat od doplňků stravy určených při potížích s alergiemi. Je třeba také upozornit na to, že prvním krokem při podezření na jakoukoliv alergii u vašeho chlupáče je vždy návštěva vašeho veterinárního lékaře.

Alergie na bleší kousnutí (bleší sliny)

Diagnóza

Váš veterinář nejprve vyhledá jakékoli známky blech nebo bleších exkrementů. Lze také provést testy k určení základní příčiny alergické reakce. Veterináři používají krevní testy a kožní testy. 

Léčba

Prioritou číslo jedna v léčbě FAD (Flea Allergy Dermatitis – bleší alergická dermatitida) je zbavit nejen svého pejska všech blech, ale také je potřeba je hubit tam, kde se pejsek nejčastěji pohybuje, popř. když máte v domácnosti více mazlíčků, tak také u nich. 

Existuje mnoho vysoce účinných přípravků a léků proti blechám. Mohou být kapalné, takové se aplikují na kůži pejska, jiné se podávají perorálně ve formě žvýkaček. Orální prevence bývá účinnější než lokální, ale buďte opatrní – některé z orálních prevencí obsahují příchutě, na které může být váš pes alergický.

Pejska je důležité vykoupat a to nejlépe šamponem se zklidňujícími složkami na pokožku. 

Enviromentální/sezónní alergie

Diagnóza

Sezónní a enviromentální alergie jsou diagnostikovány na základě nálezů vyšetření vašeho veterinárního lékaře a popisu symptomů u vašeho pejska a také anamnézy opakujících se symptomů a infekcí v případě sezónních alergií během stejných ročních období. Aby bylo možné stanovit diagnózu sezónních alergií, je třeba vyloučit další kožní onemocnění, která mohou způsobit podobné příznaky, jako jsou roztoči, blechy nebo potravinová alergie. 

Léčba

Pokud pes nepodstoupil alergologické testy, pak je léčba symptomatická, což znamená, že jejím cílem je snížit nebo odstranit příznaky vašeho psa, k čemuž se používají medikamenty určené vaším veterinárním lékařem, v sezóně se také doporučuje častější koupání. 

Pokud byly provedeny testy na alergii, pak je ideální léčbou vyhýbat se alergenu. To je možné za několika vybraných okolností, ale většina psů je alergická na různé látky a je zcela nemožné se všem vyhnout. Váš pejsek proto většinou dostane také léky proti svědění, aby byl co nejvíce v klidu a nehrozilo riziko vzniku sekundárních kožních infekcí. 

V případě výskytu ušních infekcí je také vhodné rutinní čištění uší, které může pomoci odstranit současnou ušní infekci a snížit frekvenci budoucích ušních infekcí.

Lokální terapii lze použít ke zklidnění pokožky a pomoci při léčbě kožních infekcí. Existuje mnoho možností lokální terapie, včetně antibakteriálních a protiplísňových mastí, šamponů, kondicionérů, pěn, sprejů a ubrousků. 

Další možností je také vakcinace neboli imunoterapie. Jejím cílem je snížit reaktivitu imunitního systému na látky způsobující alergie. Úspěšnost imunoterapie bývá kolem 60–70 %. Největší úspěch je zejména u mladších domácích mazlíčků, kteří mají příznaky většinu roku.

Potravinová alergie

Je důležité si uvědomit, že potravinové alergie se mohou vyvinout kdykoli. Krmivo, které pejsek konzumuje roky bez problémů, může náhle způsobit alergickou reakci nebo se příznaky mohou rozvinout brzy poté, co změníte jeho stravu.

Diagnóza

Diagnóza potravinových alergií není tak jednoduchá a přímočará. Veterinář nejprve provede testy, aby vyloučil stavy s podobnými příznaky – např. kožní onemocnění, přítomnost blech či enviromentální/sezónní alergie. Diagnostika a léčba potravinových alergií zároveň spočívá v podávání hypoalergenní stravy po dobu nejméně 12 týdnů. To je nejspolehlivější způsob, jak zjistit, zda má váš pes potravinovou alergii. Hypoalergenní diety mají buď omezené složky s méně obvyklým zdrojem bílkovin, nebo jsou zpracovány speciálním způsobem (hydrolyzovány), aby bylo méně pravděpodobné, že způsobí alergické reakce. 

Pokud příznaky alergické reakce po striktní dietě odezní, je vysoce pravděpodobné, že pejsek je skutečně alergický na jednu nebo více složek v jeho běžné stravě. Výsledky testu ale nezaručují, že váš mazlíček má přímo potravinové alergie, ale v některých případech se může jednat spíše potravinovou intoleranci.

Léčba

Jediným účinným způsobem léčby potravinové alergie u psů je změna stravy. Zatímco potraviny bez obilovin jsou často nabízeny jako nejlepší řešení pro potravinové alergie, věda nám říká, že na vině jsou pravděpodobně zdroje bílkovin. Podle studie zveřejněné v roce 2016 jsou tři nejčastější příčiny potravinových alergií u psů hovězí a kuřecí maso a mléčné složky.

Studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4710035/

 

Použitá literatura:

https://www.researchgate.net/publication/281813708_Treatment_of_canine_atopic_dermatitis_2015_updated_guidelines_from_the_International_Committee_on_Allergic_Diseases_of_Animals_ICADA

https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)31177-1/fulltext