Doprava ZDARMA do PPL výdejních míst a boxů při nákupu nad 700 Kč

Probiotika a jejich vliv na zdraví psů

Co jsou to probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy obsahující převážně bakterie a kvasinky, které lze přidávat k běžné stravě za účelem regulace střevního mikrobiomu psa. Pomáhají léčit a/nebo předcházet řadě onemocnění, a to zejména těch, které se týkají gastrointestinálního a imunitního systému.

Jaké jsou benefity suplementace probiotik u psů?

Existuje stále více důkazů podporujících užívání probiotik v rámci každodenní péče o psy. Mohou mít pozitivní vliv zejména na:

  • poruchy trávení a zažívání (průjem / zácpa)
  • obezitu
  • onemocnění jater
  • onemocnění zubů

Mezi další nesporné benefity patří:

  • zlepšení vzhledu kůže a srsti
  • snížení plynatosti ve střevech
  • zmírnění alergií

Vliv probiotik na imunitu

Asi 70 % imunitního systému vašeho psa je v jeho gastrointestinálním traktu. Probiotika tím, že podporují a udržují dobré bakterie ve střevech psa a udržují špatné bakterie pod kontrolou, umožňují správné fungování imunitního systému. Studie z roku 2022 zjistila, že Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum a Bifidobacterium animalis zvýšily prospěšné bakterie a snížily potenciálně škodlivé bakterie u mladých, starších a tréninkových psů.

Podle studie z roku 2015 bylo prokázáno, že suplementace probiotiky předchází a/nebo léčí alergie, akutní gastroenteritidu a zánětlivé onemocnění střev (IBD).

Jak často využívat probiotika u psů?

Probiotika můžete svému psovi podat několik dní před potenciálně stresující událostí, jako je cestování, stěhování nebo jakékoli narušení jeho každodenní rutiny. Také je můžete podávat denně na podporu zdraví trávicího traktu, pro posílení imunitního systému a potenciálnímu zmírnění alergií.

Před užíváním jakéhokoliv doplňku stravy doporučujeme se poradit se svým veterinárním lékařem.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9039956/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7111060/